Skydda din design

by ,

Har du en design i huvudet som du vill implementera och som är unik på marknaden så är det bra att ansöka om mönsterskydd. Mönsterskydd eller designskydd är en patent som man kan ansöka om för att skydda sina immateriella designer, mönster former osv.

I dagens internationella samhälle där näthandeln ökar kraftigt varje år så kan det löna sig att skydda sin design från plagiat genom att ansöka om mönsterskydd hos patent och registreringsverket.

Reglerna som gäller
Mönsterskyddslagen tillåter ett maximalt skydd på 25 år dock inte i streck, patentet måste förlängas varje 5 år. Det viktigaste kravet för att få sin ansökan godkänd är att designen eller mönstret är helt unikt och nytt på marknaden. Vidare så innebär detta att produkten inte ska ha visats offentligt innan ansökan ha lämnats in. Men många länder inom EU och därmed Sverige är ett undantag som kallas för ”grace period”, som innebär att man kan få sin ansökan godkänd trots att produkten har visats för allmänheten under föregående 12 månaderna innan ansökan har lämnats in.

Skaffa ditt eget mönsterskydd
Bjerkéns Patentbyrå AB som finns på flera olika håll runt om i landet erbjuder hjälp och stöd med mönsterskyddsärende så att du endast behöver fokusera på det viktigaste, dina mönster.

De har stor erfarenhet inom området och kan därmed erbjuda dig som kund hjälp med att utforma din ansökan, förklara de olika tillvägagångssätten för inlämningen av ansökan oavsett om du planerar att ansöka nationellt eller internationellt. Skulle det uppstå några konflikter avseende ditt mönsterskydd, då kan du förlita dig på att Bjerkéns Patentbyrå finns där för att företräda dig.